El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha parlat del futur de Catalunya a Europa davant la possibilitat que esdevingui independent. En aquest sentit, ha deixat clar que en el cas d'una hipotètica secessió per part d'un territori d'algun Estat membre s'hauria de gestionar d'acord amb la legislació internacional perquè els ciutadans del territori independitzat mantinguin la ciutadania europea, ja que aquesta és complementària però no substitueix la nacional.
Barroso ha recordat que, tal com estableix el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, “en l'hipotètic cas de la secessió d'una part d'un Estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l'ordenament legal internacional". Aquesta ha estat la resposta del president a una pregunta parlamentària a l'eurodiputada italiana de la Lliga Nord, Mara Bizzotto, que havia reclamat a Brussel·les que aclareixi si els catalans "perdrien immediatament el seu estatus de ciutadans de la UE i els seus consegüents drets i obligacions" en cas d'independitzar-se en un futur del territori espanyol.

El president de l'executiu comunitari ha insistit que l'article 20 del Tractat de Funcionament de la UE diu que "la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix a la ciutadania nacional, això és, la ciutadania d'un Estat membre de la UE". "També confirma que a l'hipotètic cas d'una secessió d'una part d'un Estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l'ordenament legal internacional. I qualsevol altra consideració relacionada amb les conseqüències de tal cas seria de naturalesa conjectural", ha afegit el portuguès.

L’eurodiputada italiana havia presentat aquesta pregunta després que l’executiu comunitari no volgués admetre a tràmit la Iniciativa Ciutadana Europea sobre Enfortiment de la Participació Ciutadana en la Presa de Decisions sobre la Sobirania Col•lectiva, promoguda per Reagrupament i que tenia per objectiu "garantir que els ciutadans d'un nou Estat que pugui resultar d'una possible secessió de Catalunya d'Espanya mantinguessin el seu estatus de ciutadans de la UE", argumentant que estava fora del seu àmbit de competència.
(El Singular Digital.cat)